Til startsiden Read this page in English

Drejning af et armbånd

Her er en beskrivelse af en af de måder at dreje et armbånd på, som de fleste har udstyret til.

1. Man bruger en skruepatron til opsændingen. Man starter med at sætte en tynd plade af affaldstræ (ca 4-10 mm, bl.a. afhængigt af skruens længde) på skruen til beskyttelse af skruepatron og drejejern. En kvadratisk klods saves til, sidelængden skal være lidt større en armbåndets endelige yderdiameter og tykkelsen lidt større en armbåndets tykkelse. Årerne skal gå langs en af de lange sider. Der bores et hul igennem midten af klodsen passende til patronens skrue og træstykket skrues på. Det gør ikke noget, hvis skruen stikker igennem klodsen.
    Emnet rettes af ved at bruge u-stålet som skraber som beskrevet under 'drejning af en skål i tørt træ'. Det er ikke nødvendigt at rette den inderste det op, så hvis skruen stikker igennem træet, er den ikke i vejen.
2. Jernet drejes, så fasen ligger an mod træet og spidsen peger ud mod kanten. Start med at lave rundingen ude ved kanten. Hvis emnet er firkantet, kan det være en fordel at starte et lille stykke inde på det område, som ikke er et 'hjørne der stikker ud', men en del af den brugbare cylinder i midten. Derved undgår man at jernet hopper allerede når man skal lægge det mod træet og få snittet i gang.
    Man kan også godt dreje emnet rundt forfra (som ved langsdrejning) og man kan også godt former rundingen i den modsatte retning af, hvad pilen viser. Det er godt nok imod årerne, men hvis man tager fine snit med et skarpt jern, giver det ofte et fornuftigt resultat.
    Man kan godt forme den venstre halvdel af ydersiden også på dette tidspunkt, men det kræver, at man dreje imod årerne.
3. Nu drejes der ned på indersiden af armbåndet. Man skal ikke dreje længere end ca. halvt igennem. Når formen på indersiden af armbåndet er på plads, pudses inder- og ydersiden.
4. Så skal armbåndet drejes fri. Det kan gøres med u-stålet eller med et stikstål. Skiven af affaldstræ beskytter her mod, at drejejernet rammer skruepatronen og de bliver beskadiget.
    Det er nødvendigt at gøre åbningen lidt større end på tegningen, hvis der skal være plads til u-stålet.
    Hvis man synes at man har styr nok på u-stålet med én hånd, er det en fordel at bruge den anden hånd til at gribe arbåndet med, når det er drejet fri, så det ikke rammer en skarp kant og får et hak. Man kan også sætte det fast med tape.
5. Hvis man har tænkt sig at lave mere end ét armbånd, er det en god ide at stoppe her og dreje de andre til samme trin.
    Nu skal armbåndet spændes op på en træpatron (se mere under 'tips'), så den sidste del af det kan drejes færdigt. En klods af affaldstræ, mindst lige så stor som klodsen, der blev brugt til armbåndet, spændes op i skruepatronen eller på en anden måde. Den rettes af og drejes rund. Der drejes en fals i klodsen som er knap halvt så dyb som armbåndet er tykt og som svarer i diameter til armbåndets inderdiameter. Den side, som spænder mod armbåndets inderside, skal være cylindrisk og ikke kegleformet, for at holde armbåndet bedst fast.
    Armbåndet monteres på træpatronen og drejes færdigt på samme måde som den første side blev drejet.
    Hvis man laver flere armbånd på én gang, skal man lave træpatronen, så den passer til det, med den største inderdiameter først, og så dreje det færdigt. Derefter kan træpatronen gøres lidt mindre, så den passer til det næststørste osv.

Søg på mine sider:
Har du kommentarer, rettelser, tilføjelser, spørgsmål eller andet, er du velkommen til at skrive til mig.

Tilbage til 'Introduktion til trædrejningsteknikker'

Tilbage til startsiden om træ og trædrejning