Til startsiden Read this page in Egnlish

Drejning af en rangle med løse ringe

En rangle med løse ringe er ikke det det første, man skal gå i gang med, når man skal til at lære at dreje, men den er nu heller ikke så svær at lave, som det kunne se ud til. Herunder følger beskrivelsen af min fremgangsmåde.

1. Man starter med at spænde et passende stykke træ op mellem medbringer og pinol. Det skal være en tæt og stærk træsort, og det skal være frit for fejl og knaster, f.eks. bøg eller ask.
    Emnet drejes rundt og der drejes en tap til fastspænding i spændepatron. Hvis spændepatronen kan spænde et firkantet stykke træ op, kan man spænde træstykket op direkte i spændepatronen. Har man ikke en spændepatron, kan man dreje det hele opspændt mellem medbringer og pinol og det vil nogle sikkert synes er nemmere end at bruge spændepatron efter drejning af tap.

2. Klodsen monteres i spændepatronen og rettes af, så den ikke slår og enden rundes. Der drejes ned så der kommer en fordybning på hver side af det, der skal blive til den første ring. Dette kan være lidt vanskeligt at gøre, da der ikke er ret meget plads. Man kan selvfølgelig stikke ned med et stikstål, men det giver en meget dårlig overflade, så det vil jeg ikke anbefale. Jeg plejer at bruge et lille u-stål eller rør.     Ydersiden af ringen rundes - husk at fasen skal ligge til hele tiden. Den yderste side af ringen pudses med slibepapir.

3. Ringen skal nu drejes fri. Det gøres med et specialstål til formålet, som man selv kan lave eller købe færdigt. Det viste på tegningen er en krog til at dreje løse ringe med. Den kan laves ved at bukke et stykke stål, f.eks. en gammel skruetrækker, og slibe den til.
    Krogen arbejder som et skrabestål, men det giver det bedste resultat, hvis man sørger for at indersiden af krogen ligger parallelt op ad ringens side, dvs krogens inderside skal ligge an mod træet lige som fasen på et almindeligt drejejern. Krogen bruges til at dreje næsten halvvejs ind under ringen fra hver side. Det kan være en god ide at lave lidt ekstra plads bag ved ringen.
    Inden ringen er helt løs pudses siderne på den.

4. Ringen drejes løs og der laves et par ringe mere på samme måde.

5. Herefter drejes den inderste del af ranglen under ringene ren. Det er ikke helt let at gøre da ringene er i vejen. Jeg holder nogle gange med de ene hånd ringene fast i den ene ende mens jeg drejer den anden ende. Et lille u-stål med en ret stump slibevinkel er godt til at komme til her.

6. Så mangler bare håndtaget. Det skulle ikke volde de store problemer, hvis man har kunnet klare den første del.

Søg på mine sider:


Har du kommentarer, rettelser, tilføjelser, spørgsmål eller andet, er du velkommen til at skrive til mig.


Tilbage til 'Introduktion til trædrejningsteknikker'

Tilbage til startsiden om træ og trædrejning